Familie en het breken van vastgeroeste kaders
02 augustus 2023 

Familie en het breken van vastgeroeste kaders

Familie (bloedverwanten) kiezen wij niet uit, wij hebben er eenmaal mee te dealen (of niet, als het contact verbroken is). Maar hoe dan ook blijf je connected en als de band niet goed is, kan dit effect hebben op je mind, gemoedstoestand, dagelijks leven. Het werkt door in de verschillende facetten van je leven en dit kan je belemmeren. Het kan je relaties en denkwijze beïnvloeden. Om echt vrij te zijn van vastgeroeste patronen binnen de familie, die hoogstwaarschijnlijk generaties lang worden doorgegeven, moet het ergens stoppen.

In opdracht van NTR/NPO, heeft het programma Iedereen Verlicht een portret gemaakt, waarin ik je meeneem in mijn beleving met betrekking tot mijn beschermende opvoeding. Als boodschap geef ik mee dat de verbinding tussen ouder en kind essentieel is voor een veilige thuisbasis. En dat het creëren van ruimte belangrijk is voor het ontwikkelen van een eigen identiteit. Het item is hier te bekijken: https://youtu.be/FOwPUYbRSBo.

Uit eigen ervaring weet ik dat vastgeroeste patronen niet zomaar stoppen. Er moet een grote innerlijke schoonmaak aan te pas komen. Je moet door je eigen pijn heen werken om trauma's los te laten. De zwaarte en de ballast die je met je meedraagt wordt teruggegeven aan je ouder(s) en/of de generaties voor hen. Dit brengt ongemak, frustraties, opgekropte emoties met zich mee.

Maar! Als je hierdoor heen bent gegaan, voel je je letterlijk lichter. Doordat je letterlijk van alles uit je systeem hebt gegooid, kan je gezonde en vooral bewuste keuzes maken. Zonder wrokgevoelens te koesteren naar je familie. Want ja, onbewust gebeurt dat toch ergens. Een kriebel hier, een knoop daar, als er een opmerking wordt gemaakt of een verwachting wordt uitgesproken, vermomd in een "moetje", waarvan je weet dat dit misplaatst is en je onrecht doet.

Na de schoonmaak kan je duurzame relaties opbouwen en in vrijheid je leven leven. Iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar bij lange na niet altijd het geval is.

Als jij je ook vrijer wil voelen en af wil van vastgeroeste patronen, waarvan je weet dat dit ongezond is, dan nodig ik je uit voor ''Healing Through Performance''.  Een 1-op-1 traject van Stage & Stories, waarin je op een laagdrempelige wijze leert om je gevoelens op een veilige en krachtige manier te uiten en hierdoor een sterke basis voor toekomstige uitdagingen creëert. Hierdoor zal je op een natuurlijke wijze op jouw plek gaan staan binnen jouw familie.

Gun het jezelf. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de generaties voor jou, na jou en je omgeving.

Inspiratie vraag:
Welke patronen, situaties of opmerkingen zie en hoor jij in jouw familie terugkomen?

Over de schrijver