Media

REPORTAGE EENVANDAAG

Op 11 juni 2024 heeft Meera Nankoe deelgenomen aan de reportage van EenVandaag op NPO1 omtrent de rechtszaak tegen Ali B, waarin zij is geïnterviewd als ervaringsdeskundige seksueel geweld. In de reportage wordt dieper ingegaan op het complexe aangifteproces bij dergelijke zedenzaken.

Verslag: Fannie Tijmstra
Redactie: Loes Bomers

NPO Radio 'De Nacht Van'

Met haar Stage & Stories helpt Meera Nankoe vrouwen om taboes bespreekbaar te maken door middel van kunst en trainingen. Zij zet zich al jaren in voor de empowerment van vrouwen. Dit doet ze via trainingen, maar ook door het maken van bijzondere fotoseries. Presentator Ruben van Haften ging met haar in gesprek over deze projecten, haar eigen ervaringen en ook over wat mannen kunnen betekenen hierin.

AT5: Amsterdam Informeert

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Dit jaar (2023) is de Nederlandse start van de campagne in Amsterdam. Prominente gebouwen in de stad worden tijdens de campagne oranje uitgelicht. In Amsterdam Informeert spreken we met Meera Nankoe, zij is zelf slachtoffer van geweld. Nu helpt Meera andere vrouwen die ook met seksueel geweld te maken hebben gehad.

VROUW GLOSSY

In haar studententijd werd ze verkracht door een vriend. Ze was negentien en hield het 11 jaar lang voor zich. Meera geeft nu onder andere weerbaarheidstrainingen aan vrouwen. Ze vertelt haar verhaal om andere vrouwen te laten weten dat je verdriet delen werkt. Voor haar was het delen het engste, maar ook het meest bevrijdende dat zij ooit deed. Seksueel geweld mag volgens Meera nooit genormaliseerd worden. Erover praten wel. In dat opzicht is Meera heel blij met de groeiende bewustwording over dit thema.

Lees nu meer in de VROUW Glossy. Binnenkort ook online te lezen.

SPOT ON

Meera Nankoe werd op negentienjarige leeftijd verkracht door, destijds, een goede vriend van haar. Uit schaamte heeft ze dit jarenlang verborgen gehouden voor haar Hindostaanse familie. Aan Spot On vertelt zij over de impact van deze gebeurtenis op haar leven en wat haar heeft geholpen om dit te kunnen verwerken. Met haar onderneming 'Stage & Stories' wilt Meera het taboe doorbreken en andere slachtoffers inspireren en motiveren om het gesprek gaande te houden.

Interviewster: Elif Kan

De Kanttekening

Het is exact 150 jaar geleden dat er vanuit India een schip met arbeiders naar Suriname vertrok. Met het vierdaagse evenement Eindeloos India – 150 jaar Hindoestaanse immigratie wordt er uitgebreid stilgestaan bij deze mijlpaal. De aftrap was op 26 oktober met een debat in Arminius in Rotterdam, waarbij onderwerpen uit het heden en verleden aan bod kwamen, zoals de geschiedenis van de contractarbeiders. Één van de gasten is auteur en fotograaf Meera Nankoe.

Fotografie: Flamboyant Media
Organisatie: Arminius & DesiYUP
Locatie: debatpodium Arminius

Dreamz World -Fotoserie

Voor de september editie 2023 van Dreamz World Magazine,  heeft Meera Nankoe een artikel geschreven over de fotoserie "The Voice & Vision of Hindustani Women". Ter ere van de 150-jarige Hindostaanse immigratie wordt deze fotoserie belicht. De fotoserie is te zien en te lezen op de website van Stage & Stories, in de headfooter onder het kopje ''fotoseries''.

FLAIR

Als Meera (33) op haar negentiende verkracht wordt kan ze er met niemand over praten. "Ik voelde me vies, gebruikt en was compleet in de war." Het jaar erna doet ze een zelfmoordpoging. Op het moment dat ze van het perron wil springen redt een vreemde haar leven. "Zijn stem was streng. ‘Niemand is dit waard,’ riep hij. Woorden die me in de kern raakten".

Journaliste: Nathalie de Graaf
Fotografie: Iris Tempelaar
Visagie: Roos Verboom

NTR: Iedereen Verlicht (online)

Meera Nankoe voelde zich in haar jeugd opgesloten: ze kreeg te kampen met faalangst en onzekerheden kwamen de kop op steken door een erg beschermende opvoeding thuis. “Ik weet dat het altijd met de beste bedoelingen is geweest en dat er heel veel liefde en zorgzaamheid was, alleen had het wel impact op mijn leven ” Meera probeert in het dagelijkse leven anderen te helpen met haar werk en doorbreekt culturele barrières om vrouwen te empoweren met haar platform.

Camera, regie en montage: Wanshika Mangrey en Moen Poeran
Film is gemaakt in opdracht van NTR/NPO en geproduceerd door Moen Poeran

NTR: Iedereen Verlicht

Herkenning, heling en verbondenheid stond op 3 mei centraal op de Dam. Tijdens deze herdenking wordt er stil gestaan bij het leed dat de Nederlandse voorvaderen andere landen hebben toegebracht tijdens het koloniale tijdperk. Door middel van een verscheidenheid aan rituelen vanuit verschillende culturen werden de voorouders en slachtoffers van toen herdacht. Volgens organisator Rishma Khubsing wordt er mede door deze inclusieve herdenking een collectief helingsproces gestart waardoor er verbinding is tussen de nazaten van de koloniale tijd als de nazaten van de kolonisator. Met speciale dank aan: Rishma Khubsing, Mercedes Zandwijken en Meera Nankoe.

Het Parool

''Midden op de Dam staan woensdagavond een paar onbekenden tegenover elkaar. Ze balsemen elkaars polsen in met kokosolie, een traditioneel helingsritueel bedoeld om pijn uit het verleden weg te wrijven. Op de achtergrond klinkt het Surinaamse volkslied Opo Kondre, gezongen door Meera Nankoe (33). Ze zingt het in vier talen – Sranantongo, Nederlands, Sarnami en Javaans.''

Journaliste - Madelief van Dongen

Hands Off My Chocolate

Het heerlijke chocolademerk Hands Off My Chocolate heeft een videoportret gemaakt over de story en drive van Meera! Meera deelt haar verhaal om andere vrouwen te helpen: ‘ik heb vanaf jongs af aan te maken gehad met verschillende geweldsvormen. Na 11 jaar besloot ik niet langer te zwijgen en van mijn verhaal mijn kracht te maken. Maak van je kwetsbaarheid jouw kracht en wees de powervrouw die je van binnen bent!’

De Telegraaf

In het kader van de Week tegen het Pesten is Meera Nankoe geïnterviewd door De Telegraaf betreffende haar eigen ervaring hierin. Meera is jaren slachtoffer geweest van pestgedrag. In dit artikel vertellen slachtoffers over hun traumatische ervaringen.

Zo Moeder, Zo Business

In de podcastaflevering van ''Zo Moeder, Zo Business'', gaat Inge Orlemans in gesprek met Meera Nankoe. Meera is een bevlogen jonge vrouw die taboe's en trauma's bespreekbaar maakt. Ze coacht ambitieuze vrouwen door middel van een holistische werkwijze en zet hier creatieve elementen voor in, zoals podiumkunst en storytelling. Meera Nankoe is een verhalenverteller pur sang. Volgens Meera moet je eerst jezelf overwinnen om zo vrijheid en zelfrespect te herwinnen: van je kwetsbaarheid je kracht maken. Een inspirerend interview met een jonge vrouw die uit haar “drama” is gestapt en haar leven in eigen hand heeft genomen.

De Zarayda Podcast

Zarayda Groenhart heeft Meera Nankoe in haar podcast uitgenodigd om te vertellen over het bespreekbaar maken van taboes op grotere platforms in de media. Ook wordt er ingezoomd op seksueel geweld. Helaas is dit iets waar alle drie de vrouwen in de podcast mee te maken hebben gekregen. Dit en meer in de Zarayda Podcast!

NTR: Iedereen Verlicht

 Meera Nankoe acteert, schrijft, coacht en helpt vrouwen om zichzelf te ontwikkelen door in hun kracht te gaan staan.  In deze aflevering verteld Meera over de achtergrond van Stage & Stories, haar liefde en passie voor het coachen van ambitieuze vrouwen, de fotoserie #vrijheidisvoormij en deelt zij een kwetsbaar deel over haar leven wat zij niet eerder heeft gedeeld.

Presentator: Narsingh Balwantsingh
Visagie & Hairstyliste - setting strand: Kaur Artistry
Visagie & Hairstyliste - setting fotoserie #vrijheidisvoormij: Dulhanservice

RBM Media

Vandaag stellen wij je voor aan Meera Nankoe uit Amsterdam. Zij is 31 jaar en founder van Stage & Stories. Meera: “Met mijn bedrijf maak ik taboes en maatschappelijke vraagstukken bespreekbaar. Ik coach ambitieuze vrouwen om de ‘’badass woman ’’ van hun business en leven te worden.” Ben jij benieuwd naar het ondernemersverhaal van Meera en wat haar drive is? Lees vooral verder.'

Libelle

''Meera Nankoe (31) groeide op in een Hindoestaanse omgeving en werd erg beschermd opgevoed. Mede daardoor durfde ze niet met de buitenwereld te delen dat ze slachtoffer is van seksueel geweld. Na elf jaar doorbrak ze de stilte.''

Libelle nr: Libelle 5-2021
Fotografie: Petronellanitta
Journaliste: Nienke Pleysier

AmorFM

In het kader van Internationale Vrouwendag 2021 is Meera geïnterviewd voor de  Be My Guest Power Women Edition van radiozender AmorFM. Luister mee naar het verhaal van Meera en hoor hoe zij van haar verdriet en kwetsbaarheid haar kracht heeft gemaakt.

Interview door: Sonata Gogar

FMLLE

In deze aflevering doet Meera Nankoe haar verhaal. Op 19-jarige leeftijd heeft ze te maken gehad met seksueel geweld. Deze gebeurtenis draagt ze al 11 jaar met zich mee, en heeft ze tot op de dag van vandaag het niet kunnen verwerken. Tijdens dit gesprek gaan we dieper in op Meera haar verwerkingsproces en taboes rondom de Hindoestaanse gemeenschap. Ze heeft van haar verdriet en kwetsbaarheid haar kracht gemaakt, wat weer terug te zien is in haar onderneming Stage & Stories. Met behulp van dit platform coacht zij andere door hun verwerkingsproces heen en is haar doel om taboes te blijven doorbreken.

Interview door: Alyssa Bhawanidin

LINDA.nl

Een ongewenste seksuele ervaring doet veel met je. In de nieuwe LINDA. original serie ‘Sex tegen mijn wil’ gaat Tess Milne in gesprek met ervaringsdeskundigen. In de eerste aflevering van Sex tegen mijn wil vertelt Tess – uit eigen ervaring – dat hulp zoeken na een ongewenste seksuele ervaring vaak lastig is. Toch is het wel heel belangrijk, weet ook Meera. Zij werd verkracht door een vriend en zocht jaren later hulp.

Interview door: Tess Milne

Artlupa

''Meera Nankoe (1989) is een zeer oprecht bevlogen jonge vrouw, die het onrecht voor vele vrouwen zeer scherp wil belichten. Zowel in haar persoonlijke leven als die van vele vrouwenlevens, ziet ze in, dat je eerst jezelf moet overwinnen om zo vrijheid en zelfrespect te herwinnen. Meera is heel medelevend en zeer talentvol en gebruikt zó al haar mogelijkheden om dit doel te bereiken . Een zeer opmerkelijk moedige vrouw, die weet waar ze voor staat en dat in haar onderneming tot uitdrukking wil brengen.''

BBK Magazine

Voor de magazine van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) is Meera Nankoe uitgenodigd om een artikel te schrijven over het thema van de magazine: ''Vrijheid''. In het artikel lees je over haar visie op vrijheid. De vrijheid van vrouwen, hoe vrouwen elkaar kunnen belemmeren, maar ook elkaar kunnen helpen. Dat het maken van fouten een onderdeel is van vrijheid en dat je je leven niet moet laten leiden door de meningen en denkwijzen van anderen.
De portretfoto's die toegevoegd zijn aan het artikel maken deel uit van de fotoserie #vrijheidisvoormij van Stage & Stories.

VROUW

Een in𝘁𝗲𝗿𝘃𝗶𝗲𝘄 met Meera Nankoe over schoonheid in verbinding met het leven. ''Ik voel mij - denk ik - jonger dan mijn leeftijd doorat ik het 'het kind in mij' aandacht ben gaan geven: ik lach en geniet veel. Voor het opzetten van mijn bedrijf Stage & Stories heb ik veel stress gehad. Het was een periode waarin ik niet veel lachte.  Daardoor voelde ik mij ongelukkig. Ik ben mezelf dan ook gaan aanleren om in nare situaties altijd de lichtpunten te zien en daarvan te genieten. Hoe klein die dan ook mogen zijn.''

Dreamz World - Vrijheid

Voor de mei editie 2020 van Dreamz World Magazine, heeft Meera Nankoe een artikel geschreven wat gaat over vrijheid in jezelf, vrijheid in deze tijd en wat vrijheid voor haar betekent. Haar onderneming Stage & Stories is geboren doordat in de kern, vrijheid voor haar niet leek te bestaan. Op het moment dat Meera haar vrijheid had omarmd, met alle confrontaties, wilde zij anderen helpen om ook voor zichzelf te staan, hun gedachten en gevoelens te laten spreken en hun stem te laten horen.

Het Parool

Een interview met Meera over de fotoserie #vrijheidisvoormij.
''Meera Nankoe (30) heeft in het kader van Internationale Vrouwendag, op 8 maart, dertig vrouwen in Amsterdam geportretteerd die met ‘#vrijheidisvoormij’ uitleggen wat vrijheid voor hen betekent. ''

Journalist: Tahrim Ramdjan

Republiek Allochtonië

(Opiniestuk)
''Ik draag de Hindoestaanse cultuur, de tradities en al het moois wat het te bieden heeft met trots in mijn hart. Maar omdat ik het in mijn hart draag wil ik ook dat de vrouwen binnen de gemeenschap met respect behandeld worden. Men moet stoppen met de daders een hand boven hun hoofd te houden." Dat schrijft Meera Nankoe in onderstaand artikel.

De Nieuws BV

Tijdens de radio uitzending van woensdag 7 februari 2018 praat Willemijn Veenhoven met Meera Nankoe, eigenaresse van Stage & Stories en Sunita Biharie, evaringsdeskundige van onderdrukking en geweld, over de zwijgcultuur en onderdrukking binnen de Hindoestaanse gemeenschap.

De Telegraaf

In deze reportage van De Telegraaf wordt de vrouwenonderdrukking en de geweldscultuur binnen de Hindoestaanse gemeenschap belicht. Meera Nankoe neemt stelling tegen de slechte positie van onder anderen Hindoestaanse vrouwen. Dat wordt haar niet altijd in dank afgenomen.

Journalist: Wierd Duk

VIVA

''Het moet nu maar eens klaar zijn met vrouwenonderdrukking: Twitteraars roepen #genoeg in het leven.  Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar voor veel vrouwen is een leven zonder onderdrukking dat niet. Daarom is vandaag op Twitter #genoeg in het leven geroepen.''

Sarnami TV

In de uitzending van de talkshow van Sarnami TV heeft Meera Nankoe het  o.a over haar onderneming  Stage & Stories, haar passies en zingt zij de Sarnami versie van het volkslied van Suriname. Ook deelt zij haar mening over het thema van de uitzending: "Hangt gelukkig zijn af van status?”