THE STORY BEHIND

THE BADASS BUSINESS WOMANe

Na het succes van de fotoserie #vrijheidisvoormij in 2020, is Stage & Stories met Vrouwendag 2021 gestart met een exclusief fotoserie: ''The story behind the badass business woman''.
Het thema van Vrouwendag 2021 was: Invloed met Impact. Een thema wat staat voor vrouwelijke ondernemers.
Een stijlvolle fotoserie waarin de badass ondernemer geportretteerd is met haar verhaal. Inspirerende verhalen waarin keerpunten en ervaringen de vorming van de vrouwen heeft bepaald. Wat betekent het ondernemerschap voor de vrouwen en waarom hebben zij voor dit pad  gekozen? Een reeks persoonlijke verhalen waarin daadkracht en het doorbreken van innerlijke taboes centraal staat.

Ook de media heeft de fotoserie opgepakt, waaronder RBM Media.
Lees hier het artikel van RBM Media: www.rbmmedia.nl/wake-up/badasswoman

Shura Glasmacher

𝑫𝒆 𝒗𝒓𝒐𝒖𝒘 𝒅𝒊𝒆 𝒋𝒆 𝒊𝒏𝒔𝒑𝒊𝒓𝒆𝒆𝒓𝒕 𝒐𝒎 𝒗𝒂𝒏𝒖𝒊𝒕 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒊𝒏𝒅𝒊𝒏𝒈

𝒎𝒆𝒕 𝒋𝒆 𝒉𝒂𝒓𝒕 𝒋𝒆 𝒅𝒐𝒆𝒍𝒆𝒏 𝒕𝒆 𝒃𝒆𝒓𝒆𝒊𝒌𝒆𝒏,

𝒉𝒐𝒆 𝒐𝒏𝒎𝒐𝒈𝒆𝒍𝒊𝒋𝒌 𝒛𝒆 𝒐𝒐𝒌 𝒍𝒊𝒋𝒌𝒆𝒏.

"Zoals ik me beweeg en naar de wereld kijk, is net als een Danstekening. In beweging, in kleur, met spiritualiteit en energie.
Waarin er zonder woorden met trilling en in kleur gecommuniceerd wordt. Dit is mijn taal.
Dat klinkt misschien vaag, maar als je het gaat voelen wordt het een stuk duidelijker.

In de zoektocht naar het vinden van mijn taal, heb ik ontdekt dat mijn gevoeligheid - het helder voelen en het zien - juist mijn kracht is. Het stuk in mezelf waar mijn grootste angst zat, waarin ik mezelf mag zien, in wie ik ben en in mezelf ben gaan geloven. Met het vinden van mijn passie voor dans, het ontdekken van mijn talenten en het inzetten van mijn kwaliteiten, doe ik nu waar ik heel gelukkig van word. En iedere keer weer het beste uit mezelf naar boven mag halen, op weg naar mijn missie.

Als jong meisje was ik al gevoelig. Ik zag veel en voelde ‘van alles’ wat ik niet kon plaatsten. Dat was raar en daardoor huilde ik heel veel. Dit werd door mijn omgeving anders begrepen, dus ik had mezelf aangeleerd om niet meer te huilen.

Dat “niet voelen” had ik me zo eigen gemaakt, dat ik de zwangerschap van mijn vierde kind niet gevoeld heb. Het niet voelen en mijn mind steeds sterker maken, daar was ik “meester” in geworden.

Ik merkte dat er meer nodig was en ben toen naar Engeland gegaan om me te verdiepen in de spirituele wereld. Ik dacht echt af en toe dat ik hartstikke gek was. Ik kwam daar, en het was voor mij één feest der herkenning. Ik voelde me fantastisch.
Dat dit dus kon en dat ik, net als de mensen daar, met mijn gave kon werken. Dat was het moment dat ik me realiseerde dat ik de wereld om me heen voel en anders zie in mijn eigen taal. Toen ik terugkwam in Nederland ging deze gevoeligheid langzaam weer dicht. Omdat het me niet lukte er een juiste vertaalslag aan te geven.

Dans is voor mij de dichtstbijzijnde taal geweest die ik kon vinden om mijn gevoel woorden te geven. Want dans brengt mij beweging, creativiteit, troost en veel geluksmomenten. Stiekem altijd zoekende geweest om door middel van het geven van danslessen, het maken van choreografieën, costume design en Het Danslokaal, een vorm te vinden waarin ik vanuit mijn kern weet te verbinden. Tot ik letterlijk door een auto-ongeluk werd stilgezet en niets meer kon. De jarenlange fysieke pijn heeft mij doen stilstaan en ervoor gezorgd om naar binnen te keren. Weer te durven voelen en op celniveau zelf te helen. De periode die hierop volgde zorgde dat ik terugging naar mijn eigen kernkracht. Iedere dag werk ik hieraan.

Voor het tekenfestival “The Big Draw’’ werd ik gevraagd of ik “iets” met dans en tekenen wilde doen. Ik bracht beweging en kleur samen in een vorm, zoals het voor mij vanzelfsprekend was. Waarin het diepste verlangen en tegelijkertijd mijn grootste angst zichtbaar en voelbaar werden voor de wereld om mij heen. Dit is de ongesproken taal die vanuit het onderbewuste komt. En daar zit de magie. Dat was het zaadje voor het ontstaan van de Danstekening. Het verkennen en (h)erkennen van wie je in essentie bent.

Liggend, rollend, glijdend in beweging en met kleur laat ik je jouw verhaal vertellen, op het enorme papier van 2,5 x 2,5 meter. Een blauwdruk van je ziel, in het moment. Hierin zitten de antwoorden en inzichten die richting geven om de stap te maken die NU voor jou belangrijk is. Zo kan je groeien in je business én je leven. Daar begint de transformatie.

Iedereen spreekt zijn/haar eigen taal. Wanneer je vanuit je eigen taal communiceert is het altijd verbonden met je kern. De manier waarop je kijkt, voelt, ziet, ervaart, dát is je eigen taal en daar mag je naar luisteren. Durf de streling van de fluistering te voelen, daar zitten de antwoorden. Wanneer je weet waar je NU bent, kan je vanuit daar verbinding maken met je hartmissie, je diepste verlangen, je potentieel. Hoofd uit - hart aan!"


www.danstekening.nl

Wendy van der Jagt

𝑬𝒆𝒏 𝒑𝒐𝒘𝒆𝒓𝒗𝒓𝒐𝒖𝒘 𝒅𝒊𝒆 𝒗𝒐𝒍 𝒊𝒏 𝒉𝒆𝒕 𝒍𝒆𝒗𝒆𝒏 𝒔𝒕𝒂𝒂𝒕.

‘’Ik kom uit een gezin met drie kinderen. Ik ben de oudste (de Rooie), heb een broertje (de Witte) en een zusje (de Kleine).
Een heel doorsnee gezin. Hardwerkende ouders en alles is bespreekbaar. Kortom een goede jeugd gehad .

In augustus 1988, ik was toen 17 jaar, stapte ik in de wereld die marine heet en er ging een compleet andere wereld voor me open. Nog nooit eerder was ik “echt” van huis geweest. Ik had natuurlijk wel eens ergens gelogeerd, maar dit was toch even anders. In ’94 werd ik uitgezonden naar Curaçao, hier was ik 9 maanden. Nadat ik terug kwam werd ik verliefd op een jongen buiten de marine.
Hij was jaloers omdat ik tussen de mannen werkten en heb toen in 1996 de marine vaarwel gezegd. We zijn getrouwd en hadden een kinderwens. Echter lukte dit niet spontaan. Er volgde allerlei onderzoeken en er werden afwijkende dingen geconstateerd. Ik kreeg hormonen en werd gelukkig zwanger. Wij kregen een prachtige dochter. Na mijn bevalling kreeg ik nieuwe onderzoeken en alles zag er gelukkig goed uit en hoefde ik pas na een jaar terug te komen. Nadat ik na dat jaar terug kwam, waren de PAP-scores dusdanig slecht dat mijn baarmoeder moest worden verwijderd. Ik was toen 28 jaar. Hierna ging het in mijn huwelijk alleen maar bergafwaarts en dit eindigde in een scheiding. Na meer dan een half jaar thuis te hebben gezeten, ging ik weer op stap en leerde mijn man kennen. Waar ik nu 19 jaar samen mee ben.

Praten over seks is voor mij altijd iets heel natuurlijks geweest en ben daar open over. Ik ben gaan werken bij Christine le Duc.
En toen ik daar werkte kreeg ik vaak de vraag van klanten of zij wisten waar ze terecht konden voor een felicitatiestrip (striptease thuis of op feestjes). Ik ben mij hier toen in gaan verdiepen en zag dat dit er bijna niet was. Ik heb toen mijn eigen striptease bureau opgezet en ben daarnaast ook gaan werken als gastvrouw in een privéhuis. Dit heb ik bij elkaar ongeveer 8 jaar gedaan. Tijdens mijn jaren in de erotische wereld, kwam ik na een aantal jaar een oude bekende tegen en zij heeft mij mee genomen in de BDSM, nadat ik hier mijn interesse in had geuit. Zo ben ik (Femdom) Meesteres geworden.

Ik ben op een gegeven moment met mijn gezin naar Curaçao geëmigreerd. Daar hebben wij een eetcafé gerund. Ik had de striptease bureau verkocht. Na een jaar zijn wij onverwachts weer terug gekomen. Alles moest weer opgebouwd worden wat je een jaar geleden voor de emigratie hebt achter gelaten. En met alle omstandigheden die erop dat moment speelde, was dit keihard. Voor de jaren van Curaçao en nadat ik terug kwam naar Nederland heb ik ontzettend veel ellende meegemaakt. Op privé gebied, maar ook werk-gerelateerd. Dit alles heeft uiteindelijk tot PTSS heeft geleid.

Ik krijg een tweetal “deugdelijke” banen. maar mijn verlangen naar de erotische wereld blijft knagen en ik start mijn escortbureau op. In deze periode, begin 2018, krijg ik een “routine” operatie voor een litteken breuk (een breuk in het litteken van mijn baarmoederverwijdering). Dit zou een eenvoudige operatie zijn, maar deze heeft een hele andere wending gekregen met zeer nare complicaties waar ik nu nog steeds mee loop. Ik wacht nu op de vierde operatie. Ondertussen slik ik hoge pijnmedicatie om de pijn te verdragen. Uiteindelijk kom ik eind 2018 thuis te zitten met een burnout. Ik ben door een diep dal gegaan. Waarin ik geconfronteerd werd met mijn eigen pijn en verdriet, die ik in het verleden lang heb uitgeschakeld om er zo voor anderen te kunnen zijn. Of ook wel het bekende ‘’knop om en door’’. Toen ik thuis kwam te zitten werd ik gedwongen om naar mezelf te kijken, maar ook om er weer bovenop te komen. Ik heb geleerd om meer aan mezelf te denken. Zeker ook binnen mijn kwetsbaarheden en beperkingen.

In deze periode heb ik met ervaringsdeskundige en Gemeente Tilburg de klankbordgroep Seksworks opgericht. Seksworks is voor en door (ex) sekswerkers en staat voor positieversterking en destigmatisering. Ik wil hiermee ook het taboe op sekswerk doorbreken. Het is in Nederland een legaal beroep, er wordt belasting betaald zoals in ieder ander beroep, maar arbeidsrechten zijn er niet. SEKSWERK = WERK! Hiernaast heb ik mij ook als vrijwilligster ingezet bij Prostitutie Maatschappelijk werk, bij Sterk Huis, wat sinds kort heeft geresulteerd in een baan als projectmedewerkster
Tevens heb ik met twee andere vriendinnen een stichting opgericht en is onze toekomst droom, om veilige werkplekken realiseren en waar zeker is dat wat van de sekswerkers is dat ook naar hen toe gaat.

Ik heb een studie gedaan voor sekstherapeute en ben ik mij hierin gaan specialiseren.
Als therapeute / coach begeleid ik mensen en heb ik een adviserende rol. Een luisterend oor, het vrijuit kunnen spreken over je seksuele problemen, geaardheid en gevoelens, dat is voor vele al een hele fijne opluchting. En vooral het kunnen zijn wie je wil zijn, zonder enig (voor) oordeel, maar gehoord en gezien worden om wie je bent. Oorzaken van seksuele problemen kunnen zowel van lichamelijke als psychische aard zijn. Samen kijken wij waar de blokkades zitten.
Als je zulke intieme dingen gaat bespreken, moet er wel een klik zijn met je therapeute. In je leven heb je ook niet met iedereen een klik, dus juist bij deze intieme dingen is dit uiterst belangrijk.

Als iemand een ‘’afwijkend’’ iets heeft dan hoor je al heel snel niet in de maatschappij. Ik sta ervoor dat iedereen mag zijn wie die wil zijn. Je hoeft niet binnen de lijntjes te kleuren. Als mensen elkaar meer zouden accepteren zoals ze zijn, dan zou de wereld er een stuk mooier uit zien. Wat ik een ieder wil meegeven is dat mocht er tegenslag op je pad komen, geef dit de ruimte om te verwerken en weet dat je kwetsbaarheden er mogen zijn, juist dit maakt je sterker.’’


www.specialattention.nl

Berteld Kok

𝑬𝒆𝒏 𝒗𝒓𝒐𝒖𝒘 𝒅𝒊𝒆 𝒉𝒂𝒂𝒓 𝒆𝒊𝒈𝒆𝒏 𝒔𝒕𝒓𝒐𝒐𝒎 𝒅𝒖𝒓𝒇𝒕 𝒕𝒆 𝒗𝒐𝒍𝒈𝒆𝒏 𝒆𝒏 𝒖𝒊𝒕 𝒕𝒆 𝒅𝒓𝒂𝒈𝒆𝒏.

‘’Ik ben vroedvrouw, wat een OERberoep! Wat een OERverlangen van vrouwen om moeder te worden, wat een OERprestatie om te bevallen! Wat is er weinig ruimte en waardering voor de transformatie die vrouwen ondergaan; van jonge vrouw naar moeder.
Toen werd ik zelf moeder. De bevalling verraste mij óók! Ik had er vaak naast gestaan, maar dat het zó ongelooflijk krachtig en OERsterk was. Jee, wat een respect voor dat proces en onze lichamen!

Ik was een stoere, zelfstandige vrouw en dacht werk en moederschap met gemak te kunnen combineren.
Maar ik ervaarde dat het moederschap mij veel dieper raakte dan ik van tevoren had kunnen denken en dat de gevoelens die dat opriep niet zomaar aan de kant konden worden gezet. Mijn kinderen vroegen liefde in de vorm van tijd, aandacht, flexibiliteit, aanwezigheid, meebewegen, mildheid, geduld. Dat was best moeilijk te combineren met de werkwereld, waarin planmatig, daadkrachtig en prestatiegericht werken de norm is.

Ik ben een paar jaar gestopt met werken en volledig moeder geweest. Dat was best confronterend, omdat ik een stoere, onafhankelijke, sterke, feministische vrouw wilde zijn. Het ‘slappe moedergedoe’ paste daar niet bij.
Toen ik ook voor pleegkinderen ging zorgen werd mij heel duidelijk hoe belangrijk stabiele, liefdevolle, geduldige en aandachtige eerste jaren zijn voor de ontwikkeling als mens. Want als dat er niet is, heb je toch echt een valse start in het leven die je moeilijk inhaalt, als je het überhaupt inhaalt.

Dus waarom deed ik zo laatdunkend over moederschap? Waarom voelde ik mij eigenlijk alleen maar sterk en stoer als ik aan het werk was en niet als ik als moeder en opvoedster functioneerde? Terwijl ik zelf ondervond hoe moeilijk en belangrijk dit ‘werk’ was?

Inmiddels weet ik het antwoord. Het is omdat wij als samenleving die zachte, geduldige, milde en ontvankelijke krachten niet waarderen. Omdat er geen balans is tussen beide polen; de ontvankelijke kant en de daadkrachtige kant.
Alles wat snel, resultaatgericht en efficiënt is waarderen we meer en streven we na.

Het is mijn missie de balans tussen deze polariteiten te herstellen. Ik ondersteun vrouwen in de zwangerschap, in het jong moederschap én in het vrouw-zijn, om meer waarde te hechten en waardering te geven aan hun vrouwelijke kwaliteiten die zo hard nodig zijn in de wereld. Dat doe ik door middel van coaching, het organiseren van vrouwencirkels, moedergroepen en krachtbronnen.

Dit houdt in dat ik vrouwen spreek over en train in het ontwikkelen van zelfliefde en zelfwaardering en hen leer de verbinding te maken tussen de kennis van het hoofd, de gevoelens van het hart en de wijsheid van het bekken (ofwel de baarmoeder). De vrouwen in mijn praktijk leren hun eigen vrouwelijke seksuele energie kennen en trainen. Seksualiteit is een grote levensstroom waar wij ons niet tot nauwelijks bewust van zijn. Door onszelf te leren beminnen ontstaat zelfliefde en zelfwaardering en dat is de bron van waaruit je onvoorwaardelijk kunt schenken.

Aan vrouwen wil ik meegeven dat ieder mens een unieke gave heeft. De kunst van het leven is om dit in jezelf te ontdekken. Want alleen jij bent in staat om die gave aan de wereld te schenken. Als wij dat beseffen verdwijnt concurrentie en kunnen vrouwen weer solidair zijn met elkaar, kunnen zij elkaar dragen en helpen en kan echt zusterschap ontstaan. Vrouwen hebben elkaar nodig!

Aan moeders wil ik meegeven; wees je bewust van ál het heldhaftige werk dat je doet als moeder. We nemen dat -onterecht- zo vanzelfsprekend en doen zó veel voor onze kinderen en voor ons gezin. Moederschap is het meest onderschatte, en tegelijkertijd,
het meest belangrijke vak van de wereld.’’

www.elmomo.nl

Anouk Boering

𝑫𝒆 𝒗𝒓𝒐𝒖𝒘 𝒅𝒊𝒆 𝒂𝒂𝒏 𝒉𝒆𝒕 𝒔𝒕𝒖𝒖𝒓 𝒗𝒂𝒏 𝒉𝒂𝒂𝒓

𝒆𝒊𝒈𝒆𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒉𝒂𝒂𝒍 𝒔𝒕𝒂𝒂𝒕.

"Er zijn van die momenten in je leven waarvan je achteraf weet dat ze bepalend zijn geweest. Vaak realiseer je je dat op het moment zelf niet. Ik kan achteraf meerdere kantelmomenten aanwijzen, maar bij één van deze wist ik in volle bewustzijn: Dit verandert de rest van mijn leven.

Wij woonden 15 jaar in verschillende landen. Eerst met z’n tweeën, daarna met onze twee zoontjes. In Bangkok kwam ik erachter dat er een derde persoon in ons huwelijk rondwandelde. Ik werd het standaard Aziatische verhaal; mijn man ging er vandoor met een Thaise van half mijn leeftijd. Het betekende het begin van het einde van ons huwelijk en daarmee begon een weg van verdelen, afhandelen en echt helemaal overnieuw beginnen. Tien jaar geleden ben ik teruggekeerd met mijn zoontjes (van toen 12 en 9 jaar) in Nederland en heb mezelf helemaal opnieuw uitgevonden.

Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd. Vanuit mijn stage ben ik in marketing en sales gaan werken bij wat destijds VNU was, de grootste uitgeverij van tijdschriften. Toen mijn ex een stap kon maken naar het buitenland hebben wij voor het avontuur gekozen en heb ik mijn carrière opzijgezet. Wij verhuisden naar Saoedi Arabië. Als vrouw heb je daar een hele andere positie. Ik kon daar niet werken en mocht bijvoorbeeld ook niet autorijden. Een hele unieke en bijzondere ervaring. In het begin had ik het gevoel dat ik heel lange op vakantie was. Mijn ex was verantwoordelijk voor de hele Midden-Oosten regio en reisde naar alle landen. We waren met z’n tweeën, dus hoefden alleen een ticket voor mij bij te boeken en ik vloog mee. Overdag ging ik in mijn eentje op ontdekkingstocht en ‘s avonds waren wij samen. Wij hebben ontzettend veel gereisd en veel landen gezien.

Mijn oudste zoon is geboren in de periode dat we in Saudi-Arabië woonde. Daarna volgde Bahrein, Denemarken (waar mijn jongste zoon is geboren), Engeland en Bangkok. In Engeland ben ik weer parttime gaan werken, maar in Bangkok kwam de realisatie dat de carrière van mijn ex met een steile, rechte lijn naar boven ging, terwijl ik eigenlijk een Continuous Start Up was. Ook in Bangkok ben ik weer gaan werken, maar met de gedachte dat we na een jaar of drie weer zouden verhuizen, bedacht ik dat ik iets wilde doen dat ik voort kon zetten waar ter wereld wij ook zouden wonen. Na een soul search ontdekte ik dat Coaching een samenkomst was van de Communicatie die ik gestudeerd had en de Psychologie die mijn grote belangstelling had; de zogenaamde puzzelstukjes die op zijn plek vielen.

In de periode dat ik mijn Pro Deo uren aan het draaien was om af te studeren, kwam ik erachter dat er een derde persoon in mijn huwelijk rondliep; mijn ex had een verhouding met een team-member op de zaak. Die ontdekking betekende het begin van het einde van mijn huwelijk. Ik weet nog precies hoe de kamer er uitzag, hoe het zonlicht naar binnen scheen, de geur van Thailand, hoe m’n hand trilde terwijl ik op de telefoon berichten en foto’s vond, die niet voor mijn ogen bestemd waren. Ik wist, ter plekke: dit verandert de rest van mijn leven.

In eerste instantie hebben we nog gekeken of ons huwelijk te redden viel, maar na een paar maanden kwam ik erachter dat dat zinloos bleek te zijn. Natuurlijk heb ik op dat moment intense boosheid en daarna verdriet gekend, maar boven alles herinner ik mij het kantelmoment, dat essentieel is geweest om mijn blik naar voren te bewerkstelligen. Ik voelde dat ik in actie moest komen en heb onmiddellijk één van de coaches die aan de basis van mijn opleiding stond ingehuurd en heb letterlijk gezegd: “alles wat ik nu gaat beslissen gaat bepalen hoe de rest van mijn leven eruit komt te zien”. Ik ben 1-op-1 met haar gaan werken om mijn nieuwe leven in de steigers te zetten.

Ik besloot onder andere om nog één schooljaar met m’n zoontjes in Bangkok te blijven, zodat we in een voor ons vertrouwde omgeving konden wennen aan de nieuwe situatie om in de zomer van 2011 terug te keren naar Nederland. Nadat ik dit bij m’n ex had neergelegd heeft hij geregeld dat hij ook overgeplaatst werd naar Nederland en konden wij co-ouderschap aangaan. Ik ben daar nog steeds dankbaar voor.

Ik ben traditioneel opgevoed. In de zin dat ik klaar ben gezet om in loondienst te gaan: goed leren, gaan studeren, stagelopen, bij een bedrijf gaan werken, je opwerken en dan zit daar je financiële vrijheid. Dat is ook het leven dat ik met mijn ex ben gaan leiden. Het is dus niet zo gek dat het een enorme uitdaging was om te gaan ondernemen, terwijl ik dacht: ‘dat kan ik helemaal niet.. hier ben ik niet voor opgeleid!’ Ondernemen is starten, de juiste mensen om je heen verzamelen, je laten begeleiden in het uitbouwen van waar je goed in bent en verbeteren van je zwakke punten. En niet opgeven!

Toen ik mijn coaching bedrijf van de grond tilde, begaf ik mij al snel in netwerken van ondernemers en ben begonnen met het coachen en spiegelen van ondernemers. Daar zit vaak een gedrevenheid in die essentieel is voor coaching. Ik coach alleen gemotiveerde mensen.

Maar, meer en meer werden mensen, die in scheiding lagen, naar mij doorverwezen, omdat men wist dat ik ook met een complexe scheiding te maken had gehad. Zo ben ik mensen gaan coachen die in een scheidingssituatie zitten en zich realiseren: “..mijn hemel, ik weet nog niet hoe, maar ik wil hier zo goed mogelijk uit tevoorschijn komen..”. Die beslissing, die wil, is cruciaal om verder te kunnen. Ik geef nu door wat voor mij belangrijk is geweest en kan mensen in hun kracht te zetten, zodat ze hun nieuwe leven kunnen creëren.

Want daarvoor kom je dan bij mij. Ik geloof je als je niet kunt bevatten wat je overkomt. Ik geloof je als je verschrikkelijk boos bent en die boosheid je hele wereld kleurt. Ik voel je intense verdriet, hoe dat je verlamt en je niet weet waar je moet beginnen. Want ik ben daar ook geweest. Want, je kunt mij geloven als ik zeg dat ik de bodem onder me vandaan heb zien vallen. Dat ook ik mijn leven zoals ik dat kende voor mijn ogen in 100.000 stukjes uiteen heb zien vallen. Dat ik degene van wie ik hield en alles wat wij samen hadden gecreëerd door mijn vingers weg voelde glippen. Ik heb die diepe bodem gevoeld.

Ik weet nu, jaren later, dat het alles veranderende moment niet alleen het moment was dat ik erachter kwam dat mijn ex een ander had, maar juist het moment dat ik besloot: “dit is echt klote, dit wilde ik he-le-maal niet, maar één ding: ik laat dit niet de rest van mijn leven verpesten”. Dit was een keuze. En deze keuze betekende het begin van de rest van mijn leven. Mijn tweede leven. Door mij in de steigers gezet en opnieuw gecreëerd.

Mijn eigen verhaal is mijn kracht geworden. Dat betekent dat ik weet waar je vandaan komt, maar dat ik in staat ben om niet mee te gaan in jouw verhaal. Ik kan in nabijheid met gepaste afstand beschouwen wat er bij jou gebeurt en kan je spiegelen in wat je wel en niet vooruit gaat helpen. Dat wil niet zeggen dat er geen plaats meer is voor alle gevoelens waarmee je worstelt, maar dat de focus altijd gelegd wordt op datgene dat je in positieve zin vooruit gaat helpen. Zodat je uiteindelijk een respectvolle relatie op kunt bouwen met de persoon die nu je ex is en in veel gevallen de vader van je kinderen."


www.reinventyourlife.nl

Sanne Croese

𝑫𝒆 𝒗𝒓𝒐𝒖𝒘 𝒅𝒊𝒆 𝒛𝒊𝒄𝒉𝒛𝒆𝒍𝒇 𝒍𝒂𝒂𝒕 𝒛𝒊𝒆𝒏, 𝒕𝒓𝒐𝒕𝒔 𝒊𝒔 𝒐𝒑 𝒘𝒊𝒆 𝒛𝒆 𝒊𝒔 𝒎𝒆𝒕 𝒂𝒍 𝒉𝒂𝒂𝒓 (𝒊𝒎)𝒑𝒆𝒓𝒇𝒆𝒄𝒕𝒊𝒆𝒔 𝒆𝒏 𝒗𝒐𝒐𝒓𝒂𝒍 𝒏𝒐𝒐𝒊𝒕 𝒐𝒑𝒈𝒆𝒆𝒇𝒕.

‘’Vanaf mijn vierde zat ik op balletles en toen ik acht jaar was deed ik auditie bij de dansacademie (klassieke/Moderne dans). Dat ik danseres wilde worden wist ik al vanaf jongs af aan. Tot mijn achttiende zat ik op de dansacademie en ik volgde veel lessen.
Er werd enorm veel van mij gevraagd en ik kon moeilijk omgaan met deze druk.

Helaas had ik te maken met pesterijen op school van zowel leerlingen als docenten. Ik kon altijd moeilijk meekomen en voelde mij anders. Mijn concentratievermogen was erg slecht en de enorme druk om te presteren lag erg hoog. Niet alleen van de docenten, maar ook van mijzelf. Ik blokkeerde in alles wat ik deed en kon mezelf niet laten zien. Tien jaar en twee dansacademies verder was ik letterlijk op. De enorme druk en vooral de pesterijen op zowel school als de dansschool werden mij te veel.

Ik liep bij een psycholoog en uiteindelijk werd ontdekt dat ik ADD had. Voor mij een soort opluchting, want eindelijk begreep ik waarom ik niet kon meedraaien zoals er van me verwacht werd. Ik was achttien jaar en voelde mij echt totaal uitgeput en ongelukkig. Ik was gestopt met school en besloot het zelf te doen. Een moeilijke, maar de juiste beslissing.

Ik ging op kamers wonen in Amsterdam en ging zelf lessen volgen en lessen geven. Door mijn ADD kwam ik in audities niet goed uit de verf. Maar wanneer ik solo-optredens deed kon ik echt mijn eigen ding doen en in mijn eigen tempo. Ik ging aan het werk als solodanseres en deed mee aan diverse shows met als hoogtepunt ‘’Hollands Got Talent’’, waar ik in de halve finale kwam. Van mijn achttiende tot mijn achtentwintigste deed ik diverse optredens op feesten, evenementen, tv shows en in het theater.
Ik trainde keihard waardoor ik continu met een onderrugblessure liep.

Op mijn achtentwintigste had ik een optreden en ik had zoveel pijn dat ik de hele week amper kon bewegen. Ik wist dat dit mijn laatste optreden was. Mijn rug heb ik letterlijk kapot gedanst en daar heb ik tot op de dag van vandaag veel last van. Gelukkig kan ik nog wel dansen en sporten, maar een optreden is echt verleden tijd. En het is goed zo, ik heb er vrede mee.

Naast mijn werk als danseres deed ik diverse cursussen in verschillende vakgebieden om mezelf te ontwikkelen. Ook had ik naast mijn danswerk verschillende bijbaantjes. Toen ik besloot te stoppen met optreden wist ik dat ik graag een eigen bedrijf wilde in de toekomst, maar wat wist ik niet precies. Diverse keren heb ik geprobeerd een business op te zetten, maar liep ik tegen verschillende factoren aan waardoor ik uiteindelijk niet mijn ding kon doen. Ik ben heel vaak op m’n bek gegaan en ben vervolgens weer opgestaan. Iets wat ik wel merkte is dat ik het beste functioneer, wanneer ik het kon doen op mijn manier.

Ik besloot online te gaan werken en vrouwen te gaan coachen bij een healthy lifestyle. Een bekende van mij was manager in een erotische winkel en ze vroeg mij of ik daar een aantal dagen in de week wilde werken. ‘’Superleuk, waarom niet!?’’ dacht ik. Ik kwam erachter hoe groot het taboe op seks eigenlijk is en hoeveel problemen er spelen op dat gebied. Ook merkte ik hoe fijn vrouwen het vonden dat ik er zo open, en vooral normaal over sprak. Ik vond het heel mooi om dit te horen en wilde hier graag wat mee doen!
Ik besloot mijn bedrijf een nieuwe twist te geven.

Ik ging van ‘’Sanne Fit Together’’ naar ‘’Body and Soul by Sanne’’. Waar ik mij eerst focuste op alleen een healthy lifestyle, besloot ik mij nu ook te focussen op seksualiteit omtrent vrouwen. Ik voegde deze twee elementen samen waardoor ik met mijn bedrijf vrouwen ging helpen om lekker in hun vel te zitten, op zowel innerlijk, uiterlijk en seksueel vlak.
Op Facebook opende ik mijn besloten groep ‘’Open Minded Power Vrouwen’’. In deze groep maak ik seksualiteit bespreekbaar en geef ik tips over gezondheid. Ik krijg enorm veel leuke reacties van vrouwen die mij bedanken dat ik dit bespreekbaar maak. Dit is blijkbaar nodig, want niet iedereen heeft iemand om open mee te spreken. De drang om helemaal voor mezelf te beginnen bleef en ik besloot om te stoppen in de winkel en een erotische webwinkel voor vrouwen te openen, in combinatie met mijn coaching in de healthy lifestyle. Een moeilijke en ook enge beslissing, maar de juiste. Soms voel je gewoon dat je iets moet doen.

Ik heb geleerd dat je niet iedereen hetzelfde moet behandelen en naar de kwaliteiten van elk individu moet kijken. In het verleden was ik bang en onzeker, bang wat anderen van mij vonden. Nu doe ik gewoon wat ik wil en laat ik zien wie ik ben. Als mensen mij niet leuk vinden of raar vinden wat ik doe, dan is dat jammer voor hen. Ik doe wat mij gelukkig maakt en ben mezelf! Ik wil iedereen meegeven om niet bang te zijn om jezelf te laten zien en om risico's te nemen.
Wees niet bang om te vallen, want je zal altijd weer opstaan.’’


www.bodyandsoulbysanne.nl

Carla van der Leeden

𝑫𝒆 𝒗𝒓𝒐𝒖𝒘 𝒅𝒊𝒆 𝒅𝒆 𝒔𝒄𝒉𝒊𝒋𝒏𝒘𝒆𝒓𝒑𝒆𝒓 𝒐𝒑 𝒛𝒊𝒄𝒉𝒛𝒆𝒍𝒇 𝒛𝒆𝒕, 𝒛𝒊𝒄𝒉𝒛𝒆𝒍𝒇 𝒑𝒓𝒊𝒐𝒓𝒊𝒕𝒆𝒆𝒓𝒕 𝒆𝒏 𝒐𝒏𝒅𝒂𝒏𝒌𝒔 𝒅𝒆 𝒐𝒗𝒆𝒓𝒕𝒖𝒊𝒈𝒊𝒏𝒈𝒆𝒏, 𝒈𝒆𝒅𝒂𝒄𝒉𝒕𝒆𝒏 𝒐𝒇 𝒂𝒏𝒈𝒔𝒕𝒆𝒏, 𝒅𝒊𝒆 𝒉𝒂𝒂𝒓 𝒊𝒆𝒕𝒔 𝒂𝒏𝒅𝒆𝒓𝒔 𝒗𝒆𝒓𝒕𝒆𝒍𝒍𝒆𝒏; 𝒛𝒊𝒋 𝒅𝒐𝒆𝒕 𝒘𝒂𝒕 𝒛𝒊𝒋 𝒅𝒊𝒆𝒑 𝒗𝒂𝒏 𝒃𝒊𝒏𝒏𝒆𝒏 𝒘𝒆𝒆𝒕 𝒘𝒂𝒕 𝒛𝒊𝒋 𝒉𝒆𝒆𝒇𝒕 𝒕𝒆 𝒅𝒐𝒆𝒏.

‘’Ik herinner me de pijn van het niet gezien, gehoord en gesteund worden; van het altijd op mijn hoede zijn. Ik heb lang last gehad van het gevoel van enorme machteloosheid, van het gevoel dat er geen uitweg was. Diep van binnen heb ik altijd geweten dat wat er gebeurde in mijn jeugd niet ok was. Ook al had ik geen vergelijkingsmateriaal, want wij woonden in een klein dorp en keken nooit tv en leefden erg afgeschermd. Op mijn 15e is het uiteindelijk gelukt om definitief weg te lopen en uit huis te gaan, na vele mislukte pogingen eerder. Ik had veel beperkende overtuigingen; en vooral dat ik niet goed genoeg was, mijn mening er niet toe deed, dat ik lelijk was, dat ik niet succesvol was, een mislukkeling was. Het was heel negatief.
Dat werd veel tegen mij gezegd en dat was ik gaan geloven.

Mijn levensstijl was een tijd erg destructief. Ik wist niet hoe ik voor mezelf op moest komen en ik was niet in contact met mezelf. Aan de buitenkant leek het alsof het koek en ei was, ik zag er ook altijd goed uit. Van binnen voelde ik mij echter enorm eenzaam en klote. Ik was voortdurend op zoek naar bevestiging van anderen en had de behoefte om erkenning te krijgen en gezien te worden.
Mijn allergrootste meisjesdroom was om ballerina te worden. Dat is er niet echt van gekomen.
Ik had altijd grote dromen en als dat niet lukte, voelde het mislukt.

Één van de keerpunten in mijn leven kwam rond mijn 22e, toen leerde ik een therapeute kennen. Bij haar kwam ik voor het eerst weer in contact met mezelf, met mijn hart. Ik mocht zijn wie ik was en ervaarde geen enkel oordeel. Dat was life-changing.
Dat kwam zó binnen. En dat was het begin van de heling, de weg van binnenuit.

Wat voor sommige mensen vanzelfsprekend was, was dat voor mij niet. Bijvoorbeeld in het krijgen van een kind en de zwangerschap helemaal voldragen; dat heeft bij mij vele jaren geduurd. De artsen hadden me gezegd dat het niet mogelijk was om een kind te krijgen en zeker niet op de natuurlijke manier. Toch is dat wel gebeurd.
Voor mij was dat het zoveelste bewijs om te vertrouwen op mezelf.

Meer dan 20 jaar was ik single. De mannen die soms in mijn leven kwamen, waren mannen die niet goed voor mij waren. Ik had daarin veel te leren, leren om ook van mezelf te houden. Dat was een lange en vaak ook pijnlijke en confronterende weg.
Nu ben ik dolgelukkig met mijn man, die ik op mijn 51e heb leren kennen.

Door allerlei etiketten/diagnoses die we vaak op mensen plakken, komen we niet verder. Juist door het loslaten van al die “ verhalen”, is de weg vrij om werkelijk op ontdekking te gaan naar wie we diep van binnen zijn. Dat is wat mijn klanten ook ervaren bij mij. De kracht in mijn werk is vooral mensen terugbrengen naar wie zij zelf zijn, naar hun kern. En niet wat de wereld van ze vindt of wat zij zelf voor waarheid hebben aangenomen. Er vindt een transformatie plaats, waardoor ze het leven gaan leven waarvoor ze hier zijn. En dat gaat diep. Mijn studies als psychologie, mindfulness, spiritualiteit, cognitieve gedragstherapie, coaching en alle levenservaring wat ik in de 40 jaar dat ik met mensen werk heb opgebouwd neem ik mee. Niet bezig zijn met de buitenkant, maar heel erg van binnen naar buiten toe werken. Mijn cliënten zijn bijna altijd vrouwen. Het zijn vrouwen/moeders rond de 35 jaar (ruim gezien). De meeste zijn ondernemers en/of hoog opgeleide vrouwen.

Soms weten mijn klanten niet wat het probleem is. Ze voelen wel dat ze niet gelukkig zijn. Vaak vinden zij dat ze niet zo moeten zeuren en tevreden moeten zijn met wat er is. Maar als je diep van binnen voelt dat er meer is, dan is er ook meer!
Symptomen als: moe zijn, overal over huilen, zich ongelukkig en alleen voelen, heel gevoelig zijn en leeglopen bij sommige contacten komen vaak voor.

Wat voor mij belangrijk is, is zelfzorg. Hoe beter ik voor mezelf zorg, me goed voel en in balans ben, hoe meer de klanten daarvan profijt hebben en ik meer aan hen kan geven.’’


www.flowyourenergy.com