STRIJDBAARHEID & ONDERNEMERSCHAP

STRIJDBAARHEID & ONDERNEMERSCHAP

De portretten maken deel uit van de fotoserie: ''Strijdbaarheid & Ondernemerschap'' van Stage & Stories. De verhalen in deze fotoserie nemen je mee in een wereld waar de kracht van persoonlijke groei, onverwerkte trauma's, het volgen van een passie, hoop en zelfliefde centraal staan. Het beschrijft de weg van onzekerheid naar het aankijken van je diepste kern waar zelfliefde uit ontstaat en hiermee jezelf in dienst stelt voor iemand anders. Laat je inspireren door de verhalen over de strijdbaarheid van de vrouw, op weg naar het ondernemerschap. Neem deze mee op je reis naar het volgen van je passie en verlangens, om dromen niet op te geven, maar deze werkelijkheid te laten worden. Hier en nu.

null

  

''Op 17-jarige leeftijd zijn mijn ouders gescheiden. Hierdoor is het vertrouwen in mannen moeilijk geweest voor mij. Dit is nog steeds een thema in mijn leven. Na de scheiding stortte ik mij vooral op mijn omgeving in plaats van op mijzelf, om maar niet te hoeven voelen. Het was makkelijker om mij bezig te houden met de problemen van de ander, dan bezig te zijn met mijzelf. Zo kon ik mij verschuilen achter mijn eigen onzekerheden, totdat ik opmerkte dat ik met deze houding mijzelf tekort deed.


Ik voelde een "leegte" van binnen, die ik maar niet kon definiëren. Ik zette mijzelf op nummer twee in plaats van op nummer één. Ik trok de verkeerde relaties aan, waarin ik mijzelf compleet verloor. Hierdoor bleef de vicieuze cirkel ook standhouden met betrekking tot het wantrouwen richting mannen. Hiernaast hopte ik van baan naar baan om mijn ‘life purpose’ te vinden. Ik wist dat ik veel van dansen hield, maar ik dacht dat ik niet goed genoeg zou zijn. Een belemmerende overtuiging die mij tegenhield i.p.v. vooruit hielp.

Toen ik bewust werd dat ik niet het leven leidde wat ik wilde, ben ik een investering gaan doen in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Wie is Jolien? Wat wil zij echt? Waar wordt ze blij van? Ik kwam er al gauw achter dat mijn droom gehoord wilde worden.
Er zijn twee dingen die mijn ‘inner light’ laten doen shinen en dat is salsa dansen & coachen. Op 11-jarige leeftijd danste ik voor het eerst Salsa in Curaçao. De muziek, het ritme en de bewegingen spraken mij direct aan. Eenmaal teruggekomen in Nederland heb ik bij verschillende dansscholen salsa mogen leren.

Alleen miste ik een stukje reflectie. Door mijn hoogsensitiviteit had ik het gevoel niet echt begrepen te worden in de dansscène, noch in mijn directe omgeving. De volgende opmerkingen kreeg ik te horen: “Je bent te gevoelig. Neem alles toch niet zo serieus. Maak het niet te zwaar.”

Als hoogsensitief persoon (HSP-er) kan ik diepgaand analyseren, waardoor ik vaak meer tijd neem voor dingen, dan anderen dat wellicht zouden doen. Elke HSP’er heeft een eigen karakter. Het is geen ziekte, maar een genetische eigenschap. Echter, heeft onze maatschappij de neiging om dit ‘negatief’ te bestempelen. Zonde, want er zit zoveel kracht in het hebben van deze gevoeligheid. Gevoelige geesten en harten kunnen ons juist helpen bij het verlichten en het verzachten van onze problemen.

In het coachen ben ik iemand die heel gevoelig is. Binnen korte tijd leg ik de vinger op de zere plek. Ik heb een holistische aanpak, waardoor ik naar alle lagen kijk van jouw situatie. Ik geloof dat alle antwoorden al in ‘jou’ zitten. Maar je hebt soms iemand nodig die jou door gerichte vraagstelling bij jouw innerlijke kern laat komen. Door dans- en coaching aan elkaar te verbinden wordt je bewust van de verbinding tussen jouw lichaam, hoofd, hart en ziel.

Tijdens het werken aan mijn persoonlijke groei durfde ik steeds beter te luisteren naar mijn gevoel. Het gevoel om salsa dansen te combineren met coaching was zo sterk, dat ik wist dat ik ernaar mocht luisteren. Op dat moment heb ik een switch gemaakt naar vertrouwen. Vervolgens zijn er mensen op mijn pad gekomen om mijn missie te versterken en dat is: mensen vanaf 25 jaar coachen middels salsa dansen met als doel persoonlijke ontwikkeling te vergroten, waardoor je het leven gaat leiden waar jij happy van wordt, zonder je doorgaans druk te maken om de mening van anderen.

Gezien dansen hand in hand gaat met communicatie vind ik het belangrijk om tijdens de coaching tools mee te geven die zowel vrouwen als mannen kunnen gebruiken om zichzelf te kunnen uiten, zodat hun authentieke ik naar buiten mag komen. Voor mij is het dan ook belangrijk dat ik jou de waarde kan laten zien die jij al in jezelf draagt. Of terwijl: “Be your own shining diamond”.

Persoonlijke ontwikkeling is een ‘on going story’. Ik geloof dat we nooit uitgeleerd raken. Op het moment dat je denkt iets te weten, staat er alweer een nieuwe uitdaging klaar. En ja, hoe ga je er dan weer mee om? Ikzelf ben dus nog steeds bezig met mijn eigen thema’s. Ik heb een liefdevolle danscoach die mij hier doorgaans in spiegelt. Dit geeft ook wrijving. Soms mag het schuren, zodat ik mijn eigen innerlijke weerstand kan doorbreken. Ik leer dat ik vooral op mijzelf mag vertrouwen. Dit geef ik vervolgens weer door aan mijn klanten.

Mijn overwinning in de opzet van mijn business is doorzettingsvermogen. Mijn wil is groot. Veerkracht en kwetsbaarheid zijn de kwaliteiten die mij bij zijn gebleven in deze reis. Door mijzelf kwetsbaar op te stellen, kan ik zachter zijn naar mijzelf. Ik kan toelaten dat niet alles direct perfect kan gaan en ik kan mensen om hulp vragen. Hierbij is het loslaten van het ‘ego’ een heel belangrijk onderdeel geweest voor de voorzetting van mijn doelen. Ik geloof dan ook in de wet van de aantrekkingskracht: willen, denken en voelen moeten op één lijn met elkaar zijn om je dromen te kunnen bereiken.''

null

 

''Ik zeg met regelmaat dat elk mens net een ruwe diamant is. Het leven slijpt je tot je gaat schitteren! Net als vele andere meisjes heb ik een opvoeding gekregen waarin bescheidenheid, nederigheid, gehoorzaamheid, familie en de gemeenschap voorop stonden.
Ook waren er momenten van fysiek en emotioneel geweld en grensoverschrijdend gedrag door familieleden. Als weerloos kind weet je niet wat er gebeurt en er wordt een overlevingsmechanisme aangezet om jezelf te beschermen.
Je eigen onderbewustzijn blokkeert alle pijnlijke ervaringen om jou staande te houden.

Diverse life events, zoals niet meer bij je oma wonen in Suriname, een verhuizing naar Nederland en het overlijden van oma, hebben ervoor gezorgd dat ik een dikke muur om me heen bouwde. Door de jaren heen werd het emotioneel geweld erger in de vorm van uitspraken als: ''je bent te dik, je hebt een donkere huidskleur'' en onder andere daardoor het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Al deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat mijn zelfbeeld erg laag werd.

Na mijn huwelijk en het krijgen van kinderen raakten onverwerkte trauma’s getriggerd en het keerpunt in mijn leven kwam op mijn 27e toen ik, na een suïcidepoging, hulp heb gezocht bij mijn huisarts en doorverwezen werd naar de GGZ. Het werden jaren van herstel met ups en downs, leermomenten, zelfreflectie en een honger naar kennis om te kunnen herstellen van mijn zware depressie.

Ik wilde snappen wat depressie was. Gezond door het leven gaan was voor mij ook mentaal gezond zijn en mij hierdoor gezond voelen.
Mijn herstelproces bracht veel op mijn pad: vrijwilligerswerk, meditatie, mindfulness, regressietherapie, veel trainingen en opleidingen.
Ook heb ik geleerd om weer te kunnen voelen. Het voelen van je emoties en dat die er ook mogen zijn. Daarnaast heb ik mij in het herstelproces spiritueel kunnen ontwikkelen. Het kunnen snappen dat ik kracht uit mijn ervaringen kan halen en dat ik door meditatie in contact ben gekomen met mezelf is voor mij spiritueel ontwaken. De balans tussen hoofd, hart en ziel heeft veel pijn, verdriet, een laag zelfbeeld en de depressie doen transformeren naar kracht, zelfverzekerdheid en vooral jezelf waardevol voelen
 In mijn loopbaan heb ik twee reorganisaties gekend.

Na de laatste reorganisatie heb ik het roer omgegooid en ben ik voor mezelf begonnen.
Ik wilde met mijn ervaringen iets gaan doen en startte mijn coachingsbedrijf peerSCOaching.

Ik doe nu werk wat klopt met mijn passie en ervaringsdeskundigheid. Mijn mindset is om vrouwen, migrantenvrouwen, te kunnen ondersteunen, coachen en begeleiden die in een vergelijkbare situatie zitten als ik. Met steun van mijn man ben ik gestart als eenmanszaak en in 2023 zet ik mijn bedrijf om in een BV. Het is heel belangrijk dat je voor de volle 100% achter je keuzes staat in het leven.

Mijn levenspad heeft mij donkere momenten, hobbels en mooie momenten gegeven. Nu alle ballast weg is, komen er steeds meer mooie dingen op mijn pad. In mijn werk heb ik nu een nieuw aanbod, Creatrix, een programma voor en door vrouwen. Het is een methodiek die is ontstaan vanuit de vrouwenpsychologie, met als resultaat dat blokkades, belemmerende overtuigingen en negatieve emoties in minder dan 4 of 5 sessies volledig uit je systeem gehaald worden. Een diamant ontstaat door de enorme druk die erop staat. Het kan jarenlang duren voor een diamant gevonden wordt en tevoorschijn komt, in mijn geval was het door de depressie. Het leven heeft mij geslepen tot ik in de juiste vorm was. Met dankbaarheid kijk ik ook terug op mijn levenservaringen, want zonder al die momenten was ik niet de Sunita die ik nu ben.

Ik doe het, ik kan het en ik wil het!''